torsdag 13. september 2012

Bør minoriteter særbehandles?

Folk flest er veldig var på hva man har rett på. Og kanskje enda mer på hva andre har krav på. Enkelt grupper som får fordeler ovenfor resten av befolkningen kan fort bli diskriminert på grunn av nettopp de samme rettighetene. Resten av befolkningen føler seg urettferdig behandlet og utvikler muligens en avsky mot minoriteten. Er det da bedre å fjerne disse fordelene?

I den sammenheng er det greit å tenke på flertallets diktatur. I et multikulturelt samfunn hvor det er en norm som gjelder for alle, kan det igjen fort bli majoriteten som bestemmer. Minoriteten får da aldri gjennomslag for sine meninger og ideer. Da har vi på nytt et scenario hvor vi ser at folk blir urettferdig behandlet.

Tanken om at alle skal behandles likt er nok kanskje mer urettferdig enn rettferdig. Vi har alle ulike forutsetninger og behov som må vurderes. Striden og debatten om rettigheter vil nok for alltid bli en sak med kompromisser og en "gi og ta"-mentalitet. Det vi da eventuelt skal gi og eventuelt skal ta, må da for alltid vurderes.

Egen del av landet til romfolket? Driv de vekk? 100 000 i stønad til hver same? Ut med alle muslimer?

Dette er nok ytterpunktene vi bør unngå. "Løsningene" ligger muligens en plass i midten?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar